تاریخ انتشار : 25 فروردین 1393 15:13

گزارش نشست لایحه جامع وکالت مورخ 19/12/1392

" نشست بررسی لایحه جامع وکالت و آینده ی آن " در مورخ 19/12/1392 در سالن شهید بهشتی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار گردید.
    در ابتدای این نشست آقای محمد هادی کاظمی وکیل پایه یک دادگستری و فارق التحصیل رشته تجارت بین الملل به عنوان مجری برنامه به بیان تاریخچه و مختصر توضیحی در خصوص لایحه جامع وکالت و چگونگی و ماهیت استقلال کانون وکلا پرداختند.

پس از آن با دعوت از آقای دکتر محمدرضا پاسبان به عنوان مدیر گروه دانشکده حقوق و بیان سخنانی از ایشان برنامه ادامه پیدا کرد. ایشان با توجه به تعطیل بودن دانشکده به خاطر مصادف بودن آن با تعطیلات قبل سال جدید ؛ از دانشجویان و حضار به خاطر استقبال و حضورشان در نشست تشکر کردند و سپس با تشکر از انجمن علمی به خاطر برگزاری نشستی با این موضوع مهم؛ مقدمه ای کوتاه در خصوص لایحه جامع وکالت ایراد نمودند

پس از آن آقایان دکتر غلام نبی فیضی چکاب و جناب آقای خیرالله هرمزی اعضای هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی به بیان سخنان خود پرداختند. در ابتدا دکتر غلام نبی فیضی چکاب و پس از آن آقای دکتر هرمزی سخنرانی نمودند.

در پایان نشست نیز با برگزاری پرسش و پاسخ ؛ به سوالات و ابهامات حضار و دانشجویان پیرامون لایحه جامع وکالت و همچنین استقلال کانون وکلا پاسخ داده شد.

در ذیل متن سخنرانی دکتر غلام نبی فیضی چکاب ؛ منتشر شده در خبرگزاری ایسنا را به استحضار می رساند:

" استقلال وکیل به معنای معارضه با قاضی نیست "

به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، فیضی چکاب با حضور در همایش «بررسی لایحه جامع وکالت و آینده آن»، اظهار کرد: در رسانه های جمعی و روزنامه ها سالهاست که استقلال کانون وکلا مرکز مورد بحث قرار گرفته است.

وی افزود: این روزها نیز بحث نهایی شدن لایحه جامع وکالت مطرح است و بحث استقلال کانون وکلا بیشترین بحث را به خود اختصاص داده، اما این عبارت بسیار شریف و مقدس به خوبی درک نشده است.

این حقوقدان با بیان اینکه برخی احساس می کنند استقلال وکالت به معنی مقابله با قوه قضاییه است، خاطرنشان کرد: اصلا چنین چیزی درست نیست و در اغلب کشورها بحث استقلال وکالت از نظام ، دولت و حکومت موضوعی بدیهی است و به نظر می رسد یکی از ابزارهای کارساز دولت ها برای تشویق رسانه ها به حقوق فردی نهاد وکالت است.

وی تصریح کرد: مفهوم استقلال مفهوم معارضه نیست و استقلال وکیل نیز نباید به معنای معارضه با قاضی باشد.

فیضی چکاب با اشاره به لایحه فعلی وکالت گفت: در لایحه فعلی ذکر شده کانون وکلای دادگستری سازمانی است مستقل و غیردولتی؛ حال این سوال مطرح می شود که آیا واقعا به معنایی که شایسته لفظ استقلال است از آن استفاده شده؟ این چه استقلالی است که رییس کانون وکلا فراموش کرده که طبق مقررات قانونی هم شأن دادستان کشور است و این موضوع ناشی از عملکرد ناصواب پیشکسوتان ما در هیات مدیره های مختلف است.

این وکیل دادگستری با بیان اینکه اگر استقلال باید در قانون باشد که هست به استقلال در عمل نیز باید توجه کرد، گفت: لازمه این توجه این است که وکالت در محاکم اجباری شده و برای کسانی که تمکن مالی ندارند تمهیداتی در نظر گرفته شود.

وی با اشاره به اصل 35 قانون اساسی خاطرنشان کرد: این اصل به حقوق فردی و آزادی های مشروع مربوط می شود؛ بنابراین استقلال کانون وکلا باید به بحث حقوق فردی بپردازد.

فیضی چکاب با اشاره به صحبت های مقامات عالی رتبه قوه قضاییه اظهار کرد: یکی از مقامات عالی رتبه قوه قضاییه در اظهارات خود بیان داشته اند که اگر بخواهیم چنین ادعا کنیم که استقلال کانون با نظارت قوه قضاییه مخدوش می شود پس چگونه استقلال قاضی را ادعا کنیم لذا قضات هم باید مستقل باشند، اما ابلاغ آنها را قوه قضاییه صادر می کند و حقوق شان را نیز از قوه قضاییه دریافت می کنند.

این حقوقدان با بیان اینکه ماهیت قضاوت و با ماهیت وکالت متفاوت است، افزود: هیچ دولتی امکان ندارد که قضاوت را به بخش خصوصی واگذار کند. وکالت ذاتا ماهیت قضایی ندارد.

وی تصریح کرد: خوشبختانه سالها منتظر لایحه جامع وکالت هستیم. در لایحه جامع فعلی بیان نشده که وکیل مستقل نیست، اما ساز و کاری که در این لایحه ذکر شده ممکن است با ذات استقلال همخوانی نداشته باشد.

وی در پایان تصریح کرد: حال که مقامات عالی رتبه کشور و مسئولان همه تلاش شان این است که چهره خوبی از ایران عرضه کنند بهتر است کانون را برای نشان دادن این چهره زیبا به عنوان وسیله قرار دهند و ما باید به عنوان ویترین حقوق بشر چهره کانون را حفظ کنیم.